Formy psoriázy

Admin, 1. 6. 2016

Psoriáza může mít různý průběh. Může se vyskytovat v mírných, středních a velmi těžkých formách a zároveň se liší podle místa výskytu a vzhledu ložiska.

Psoriáza se vyskytuje v těchto formách

Ložisková forma psoriázy

Ložisková psoriáza patří mezi nejčastější formy, asi 80% osob s diagnózou psoriázy má tuto formu.

Charakteristická jsou vyvýšená, infiltrovaná, ostře ohraničená ložiska, která jsou zbarvena do nachova až ruda, s nánosy stříbřitých šupin. Nejčastěji se vyskytují symetricky nad lokty či koleny, v oblasti beder, často též ve kštici. Postižena však může být kterákoliv část těla.

Kapkovitá forma psoriázy

Kapkovitá forma psoriázy se vyznačuje okrouhlými drobnými ložisky s nánosy šupinek, které jsou rozeseta po celém těle jako kapky vody.

Velmi často vzniká u mladších nemocných po prodělaných angínách či streptokokových infekcích. Tento druh psoriázy může po čase vymizet, ale může se také objevit ve formě ložiskové psoriázy.

Inverzní forma psoriázy

Inverzní psoriáza se vyskytuje hlavně v oblasti třísel, pupíku, podpaží, pod prsy či v oblasti genitálu. První projevy mohou být zaměněny s opruzeninami.

Psoriáza pustulózní dlaní a plosek

Tato forma psoriázy je charakterizována úpornými recidivujícími výsevy drobných puchýřků zaplněných hnisavým mléčným obsahem.Nejčastěji se vyskytuje v oblasti dlaní, plosek nohou a prstů.

Psoriáza pustulózní generalizovaná

Jedná se o velmi nebezpečnou formu psoriázy, kdy výsev hnisavých puchýřků postihuje celé tělo. Nemocný je schvácený a onemocnění bývá provázeno horečkou. Její výskyt je naštěstí velmi vzácný. V obou případech pustulózní psoriázy je obsah jednotlivých hnisavých puchýřků sterilní.

Další články

E-shop

  • Doprava zdarma
    při nákupu nad 1 200 Kč.
    Po celé ČR od 129 Kč.
Nakupovat

Anketa

Jste ochotni kvůli příspěvku na léčbu lupénky změnit svou zdravotní pojišťovnu?

Zapojte se do naší ankety, ať máme dostatek argumentů pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Snažíme se pro Vás vyjednat co nejvyšší příspěvky od zdravotní pojišťovny na léčbu Vaší nemoci. Čím více se Vás do ankety zapojí, tím pro nás bude vyjednávání jednodušší. Děkujeme. Tým prolupenku.cz.