Co je to psoriáza

Admin, 1. 6. 2016

Psoriáza je chronické, zánětlivé, kožní, autoimunitní onemocnění, které se projevuje výsevem rudých či nachových, ostře ohraničených ložisek s nánosem stříbřitých šupin.

Tato často svědivá a bolestivá ložiska mohou praskat a krvácet. Nejčastějším místem výskytu jsou lokty, kolena, oblast beder a kštice. Může se však vyvinout kdekoli, včetně nehtů, dlaní, plosek nohou, genitálu a vzácně i obličeje. Léze bývají symetrické, tj. nacházejí se na stejných místech na pravé i levé polovině těla.

Lupénka postihuje jak muže, tak ženy a vyskytuje se ve všech socioekonomických skupinách. Dlouholetá pozorování však potvrzují, že lupénka má častěji těžší průběh u mužů. Lupénka není dědičné onemocnění, ale je prokazatelný dědičný sklon k této nemoci. Zda psoriáza u jedince propukne, záleží převážně na vyvolávajících faktorech.

První výsevy jsou nejčastější v ranné dospělosti a okolo 40. – 50. roku života. Onemocnění však může propuknout kdykoliv, např. i v dětství. U 10 až 15 % pacientů s psoriázou je nemoc diagnostikována před desátým rokem života.

V ČR jsou lupénkou postižena cca 2 % celkové populace. Na celém světě se léčí přes 100 miliónů pacientů. Jen ve Spojených státech amerických se každoročně diagnostikuje přes 150 000 nově zjištěných psoriatiků.

Psoriáza výrazně ovlivňuje kvalitu života nemocného. Ovlivňuje nejen fyzické, psychické, ale i sociální aspekty života jedince. Snížení kvality života nemocného s lupénkou je srovnatelné či horší než u nemocných s jinými závažnými chorobami (revmatoidní artritida, nádorová onemocnění, deprese, srdeční selhání aj.). Nejčastější formou je ložisková psoriáza s chronickým průběhem, kterou je postiženo až 80 % nemocných s lupénkou.

Další články

E-shop

  • Doprava zdarma
    při nákupu nad 1 200 Kč.
    Po celé ČR od 129 Kč.
Nakupovat

Anketa

Jste ochotni kvůli příspěvku na léčbu lupénky změnit svou zdravotní pojišťovnu?

Zapojte se do naší ankety, ať máme dostatek argumentů pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Snažíme se pro Vás vyjednat co nejvyšší příspěvky od zdravotní pojišťovny na léčbu Vaší nemoci. Čím více se Vás do ankety zapojí, tím pro nás bude vyjednávání jednodušší. Děkujeme. Tým prolupenku.cz.